Met trots kondigen Kv Sparta Nijkerk, Erima en Korfbaltotaal.nl aan dat Kv Sparta Nijkerk als eerste club gebruik gaat maken van de Erima Anisan Korfball. Voorzitter Henk Buitink is trots dat zijn vereniging de primeur krijgt. “Bij Sparta zijn we al een aantal jaren bezig om ons korfbalniveau te verhogen. We doen dat onder anderen met een jeugdopleidingsplan en we hebben onlangs schutterskorven aangeschaft. Daarom ben ik ook blij dat we kunnen aankondigen dat we met de Erima Anisan Korfball gaan trainen.”

De werking van de bal is simpel maar doeltreffend, legt Wouter Wilken van Erima uit. “Op de bal zitten diverse sensoren verwerkt die meten hoe lang je de bal vasthebt en je een schok kunnen geven als je de bal te lang vasthoudt. Dus het is de bedoeling dat je met de bal sneller gaat spelen.”

Baltempo
Buitink: “Het afgelopen jaar is aan trainers en spelers binnen de club gevraagd hoe we ons korfbalspel kunnen verbeteren. En uit die inventarisatie is duidelijk gebleken dat het baltempo bij Sparta te laag ligt. Toen we hoorden over de ontwikkeling van de Erima Anisan was dat dus een logische vervolgstap.”

“Het is in de wetenschap bekend dat een pijnprikkel de beste manier is om gedrag te veranderen”, legt Manfred Hofstede uit. Hofstede is zelf actief als korfbalcoach en is via korfbaltotaal.nl betrokken bij de introductie van de nieuwe bal in de korfbalsport. “Zo’n pijnprikkel is niet prettig, maar wel de beste manier om je gewoontes af te leren.”

Instellen met een app
De Erima Anisan Korfball is volgens Wilken gemakkelijk te bedienen en voor iedereen veilig te gebruiken. “De trainer heeft een app en kan daarmee instellen hoe lang je de bal kan vasthouden en de hardheid van de schok. De jongste jeugd moet je natuurlijk kleinere schokjes geven dan de senioren, die kunnen wat meer verdragen.”

Hofstede: “We zijn blij dat we met KV Sparta Nijkerk als eerste de bal in de markt gaan zetten. Het is nu nog een Prototype maar we gaan hem straks inzetten voor heel korfballend Nederland. Alleen kv Sparta Nijkerk heeft de eer om het als eerste te mogen doen en plukt daar in de toekomst de vruchten van.”

“Binnen onze vereniging gaan we met z’n allen gebruik maken van de Erima Anisan Korfball. Van de F’jes tot de senioren. Op die manier hopen we het korfbalniveau van de hele vereniging te verhogen”, aldus de trotse voorzitter van Sparta.

Bekijk hier de video over de Erima Anisan Korfball